AHA рекомендує вибирати цільнозернові продукти та продукти, які містять щонайменше 51% цілісних продуктів
.25 червня 2024 р
Вибирайте цільні зерна замість рафінованих. Цільні зерна пропонують «повний пакет» переваг для здоров’я, на відміну від очищених зерен, які позбавлені цінних поживних речовин у процесі рафінування. Усі ядра цільного зерна містять три частини: висівки, зародок і ендосперм. Кожна секція містить корисні для здоров’я поживні речовини.
Рафіновані зерна слід збагачувати. Це означає повернення певних вітамінів групи В (тіамін, рибофлавін, ніацин, фолієва кислота) і заліза. Однак клітковина не додається назад до збагаченого зерна. Перевірте список інгредієнтів продуктів із рафінованого зерна.
Цільнозернові продукти містять більше клітковини та поживних речовин, ніж їх рафіновані аналоги і багато переваг для здоров'я. Незалежно від того, чи ми говоримо про локшину, хліб, тортилью чи крекери, різниця зводиться до того, який тип пшениці використовується в продукті.
Зерна, яких слід уникати пшениця (така як ягоди пшениці, спельта, камут, фарро та булгур), жито, ячмінь та тритикале.
Часто у випадку очищеного борошна зародки та висівки видаляються, залишаючи лише крохмалистий ендосперм. Що стосується вівса, то всі три частини ядра залишаються незважаючи на оброблену форму, в якій ви їх купуєте, тому звичайний овес кваліфікується як 100% цільне зерно.