Перегонка цукрової браги – це процес отримання спиртного напою із ферментованого цукрового сиропу. Правильна техніка перегонки дозволяє отримати якісний та безпечний спирт. У цій статті ми розглянемо основні етапи процесу перегонки цукрової браги та поділимося порадами, як це зробити правильно.
Першим кроком у перегонці цукрової браги є її ферментація. Для цього цукровий сироп змішується з дріжджами, які перетворюють цукор на спирт та вуглекислий газ. Від вибору дріжджів залежить смак майбутнього напою, тому варто звернути увагу на їхню якість.
Після того, як брага збродить (процес ферментації завершиться), можна приступати до перегонки. Головна мета перегонки – відокремити спирт від домішок та отримати чистий напій. Для цього брагу потрібно нагріти, щоб спирт випарувався, а потім знову охолодити та зібрати конденсовану пароподібну речовину в окрему посудину.
У процесі перегонки важливо стежити за температурою та швидкістю нагріву, щоб не деструктивно впливати на спирт. Також важливо вибрати відповідну колону або апарат для перегонки, щоб ефективно відокремити спирт від домішок. Знаючи основні етапи та дотримуючись правил техніки перегонки, ви зможете отримати високоякісний спиртний напій своїми руками.
Номер | Опис | Процес |
---|---|---|
1 | Підготовка інгредієнтів | – Підготувати цукрову брагу: 6 літрів води, 2 кг цукру, 50 г дріжджів. – взяти чисте пластикове відро об'ємом 10 літрів і влити в нього воду. – Додати цукор та добре розмішати до повного розчинення. – Розмішати дріжджі у невеликій кількості теплої води та додати їх у відро з водою та цукром. – Закрити цебро щільно кришкою і залишити на 24 години в теплому місці для бродіння. |
2 | Ферментація | – Після 24 години перевірити, чи почалися бродіння. Брага має активно блукати. – Якщо бродіння не почалося, додати трохи дріжджів і залишити ще на 12-24 години для активації процесу бродіння. – Коли бродіння почнеться, залишити брагу на 7-10 днів у теплому місці для повної ферментації. |
3 | Очищення від осаду | – Після 7-10 днів перевірити, чи закінчилася ферментація. Брага має припинити тинятися і стати прозорою. – Якщо брага ще бродить чи каламутна, залишити її ще на кілька днів для подальшої ферментації та освітлення. – Коли брага стане прозорою, акуратно перелити в іншу ємність, залишаючи осад на дні. |
4 | Фінальна очистка | – Перелиту брагу залишити на 1-2 дні для того, щоб залишки осаду осідали на дні. – Акуратно перелити брагу у пляшки, залишаючи осад на дні. – Накрити пляшки щільно кришками та залишити на кілька тижнів для остаточного очищення. |
5 | Готовність до споживання | – Через кілька тижнів брага буде готова до споживання. – Обережно відкрити пляшку, насолодитися смаком та ароматом саморобної цукрової браги! |
Як правильно гнати цукрову брагу?
Брагу краще переганяти двічі. Першу перегонку краще робити на максимальній швидкості, не поділяючи на фракції. При другій перегонці потужність нагрівання зростає від невеликої до високої. Голови добре відбираються на найменшій швидкості.
Чи потрібно перемішувати цукрову брагу під час бродіння?
Брагу заважати не варто і ще з однієї причини – для цього вам, як мінімум, доведеться періодично відкривати ємність. А впускати в бродильну ємність повітря не можна, тому що в Бразі при цьому підвищується концентрація оксидів, а, простіше кажучи, оцту. Тобто, вважаючи, що ви прискорюєте процес бродіння, його просто вбиваєте.
Скільки відстоювати брагу перед перегонкою?
Після 24 годин брага готова до зняття з осаду та перегонки.