Чим відрізняється поминальна кутя від різдвяної?

Попри загальну назву, кутя – не одна, а кілька страв зі спільною основою. У Святвечір на стіл ставлять кутю з великою кількістю солодких добавок, меду, горіхів, родзинок. Перед Різдвом, завершуючи піст, вона більше нагадує ласощі, ніж поминальну страву .Jan 5, 2014

У східних слов’ян на похоронах і поминках заведено подавати кутю (коливо, канун), потім млинці, кисіль із медом, яєчню і кашу.

Символізм куті Зерно, що є основним компонентом поминальної каші, символізує відродження: адже щороку зернові потрапляють у землю, виростають, дають початок новому життю, а потім помирають, щоб знайти своє продовження в наступному врожаї. Так і душу людини після смерті очікує нове життя на небесах.

Хрестильна каша (кутя) відрізняється від пісного колива (сочива), який подають у Святвечір Різдвяний або Водохресний, а також за поминальним столом, тим, що вона “багата”, тобто скоромна, ситна, поживна і смачна.